“Κάλλιον του θεραπεύειν το προλάβειν” υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία και τη μακροζωία. Η πρόληψη αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο της σύγχρονης οδοντιατρικής για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των περιοδοντικών ιστών.
Η εφαρμογή των βασικών αρχών της πρόληψης θα πρέπει να ξεκινάει από τη παιδική μας ηλικία με την εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων στα μέσα στοματικής υγιεινής, την ανάλυση των διατροφικών συνηθειών, τις τακτικές φθοριώσεις και τα προληπτικά σφραγίσματα.
Η φθορίωση συνίσταται να γίνεται κάθε έξι μήνες και από την ηλικία των 3 ετών. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται από τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού, δηλαδή τη πιθανότητα εμφάνισης τερηδονικών βλαβών στο μέλλον.
Τα προληπτικά σφραγίσματα ή sealants εφαρμόζονται στην ηλικία των 6 ετών με την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων γομφίων στο στόμα του παιδιού. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης που εφαρμόζεται στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών (χωρίς τη χρήση τροχού), με στόχο τη κάλυψη των οπών και σχισμών που είναι οι πιο ευπαθείς περιοχές για την έναρξη τερηδόνας.
Τόσο η φθορίωση όσο και τα προληπτικά σφραγίσματα είναι απλές, γρήγορες και τελείως ανώδυνες διαδικασίες που παρέχουν σημαντική προστασία στα μόνιμα και νεογιλά δόντια. Παράλληλα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξοικείωση του παιδιού με το χώρο του οδοντιατρείου.
Η πρόληψη παρόλα αυτά δε θα πρέπει περιορίζεται μόνο στα παιδιά αλλά αφορά και τους ενήλικες εξίσου.
Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος ενηλίκων είναι η έγκαιρη διάγνωση τερηδονικών βλαβών, νόσων του περιοδοντίου και του βλεννογόνου του στόματος γενικότερα, που θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή τους.
Για το λόγο αυτό συνίσταται η ένταξη των ασθενών σε ένα πρόγραμμα τακτικών επανελέγχων ανά εξάμηνο, όπου ο λεπτομερής κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος θα αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα.